Inspiratie
Tips
Vlees eten: kan het een stukje minder?
Gemiddeld kopen Nederlanders 40 kilo vlees per persoon per jaar. Dat is zo’n 770 gram per week. Vind jij dat veel, of weinig? Lang niet alle Nederlandser eten iedere dag vlees, maar toch kan én moet het nog beter. Vlees eten heeft namelijk behoorlijk wat impact op het klimaat.
Een weekje zonder vlees
Ongeveer 21% van de CO2-uitstoot in het huishouden komt door eten en drinken. Vlees bepaalt een groot deel van de impact van dat eten, namelijk 40%. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. Veel mensen weten dat al, maar doen ze dat ook?
Duurzaam kleding kopen, hoe doe je dat?
Wist je dat we in Nederland zo’n 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar kopen? Als iedereen 6 kledingstukken minder per jaar koopt, dan besparen we in Nederland net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 keer met de auto de wereld rond.
Wat doen burgers
Van mini-restaurant tot Klimaatburgemeester: Dieuwertjes duurzame reis
Dieuwertje Vorstenbosch is een bekend ‘groen’ gezicht in Tilburg, ze is betrokken bij diverse projecten in de stad. Denk aan gebiedsontwikkeling, het opbouwen van netwerken onder ondernemers en sociale initiatiefnemers, en samenwerken met scholen en meer. Als Klimaatburgemeester wil ze vooral anderen faciliteren en ondersteunen om duurzaam te denken en doen.
“Minder spullen is beter voor de aarde en fijner voor jezelf"
Gera van den Berg vindt dat als je heel bewust omgaat met keuzes, je als gezin daarvan profiteert. Haar devies: zoek de balans in spullen die je wilt en écht nodig hebt.
“Verandering door meer verbinding met de natuur”
“Ik beschouw mijzelf - net als mijn Zandvoortse voorouders die teruggaan tot 1300 - als een piraat. Niet in de zin van een boosaardige duivel die alleen maar bloed lust en op goud uit is, zoals wij altijd werden omschreven. Nee, voor mij is iemand een piraat die naar onafhankelijkheid en vrijheid streeft, hoe die ook beperkt wordt door de maatschappij, een gebied of grote commerciële ketens. Ik ben opgegroeid op het strand en kan dat niet loslaten. Vandaar dat ik een klimaatpiraat ben.
Wat doen organisaties
Carla Veldhuis, Gemeente Tynaarlo
“Als beleidsadviseur klimaatadaptie van de gemeente Tynaarlo ben ik dag in dag uit bezig met klimaat en duurzaamheid. Ik richt mij zowel op mijn collega’s als de inwoners en ondernemers van Tynaarlo. Een van de belangrijkste onderdelen van mijn werk is om mensen bewust te maken van de effecten van klimaatverandering op de eigen woon- en leefomgeving. En vooral: wat kan jij zelf doen om je aan te passen aan dat veranderende klimaat? Het gaat om inzichten die moeten leiden tot gedragsverandering.
Vivera, Lotte Dreves
Vivera is een echte pionier op het gebied van plantaardige producten. Inmiddels bestaan we al dertig jaar in Nederland en zijn we hier marktleider. Daarnaast vind je onze producten in maar liefst 25 landen in Europa. Ook daar willen we bij de leidende merken gaan horen.
CO2-besparing inzichtelijk maken voor alle gebruikers
Op Marktplaats geven mensen hun spullen een nieuw leven. Marktplaats maakt inzichtelijk hoeveel CO2-uitstoot gebruikers van het platform potentieel besparen door tweedehands in plaats van nieuwe items te kopen. Het bedrijf doet dat door een gemiddelde besparing per categorie weer te geven. Rick Verkuyl, Sustainability Officer bij Marktplaats, vertelt waarom ze dit doen én hoe dit in zijn werk gaat.
Wat doet de overheid
Rijksoverheid start pilot duurzame cao
Tijdens de laatste cao-onderhandelingen hebben bonden en werkgever Rijk een pilot afgesproken voor verduurzaming van de cao. Heb jij hiervoor een goed idee? Of wil je daarover meedenken en meedoen met een experiment? Laat het vanaf 15 maart weten via www.duurzamecao.nl. Als we onze collectieve denkkracht benutten en omzetten in actie, komen we misschien wel tot de meest duurzame cao van Nederland!
Je begint in je eentje maar doet het met elkaar
Minder verspilling, duurzamere bedrijfsvoering, meer bewustzijn van je eigen impact op het klimaat. Broodnodig, maar hoe maak je dat nou zichtbaar? Door te laten zien hoeveel afval er in ons land rondzwerft en waar dat vandaan komt, bijvoorbeeld. Dus gingen medewerkers van de ministeries van SZW en VWS in de Nationale Klimaatweek afval verzamelen op het strand met Krista Kuipers, de plaatsvervangend secretaris-generaal van SZW. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga inspireerde en begeleidde de juttende ambtenaren. Zijn boodschap: ook één persoon kan veel bereiken.
Denk Doe Duurzaam Podcast aflevering 2: 15% gasreductie bij het Rijk
In de tweede aflevering wordt de gasreductie bij het Rijk zelf in de eigen kantoren besproken. Ewout de Bruijn en Ivo Bonajo praten met Martine Meerburg. Zij is de coördinator van de rijksbrede gasreductie vanuit haar functie als coördinerend beleidsmedewerker duurzaamheid, faciliteiten en huisvesting bij het ministerie BZK.