"Burgerinitiatieven zijn cruciaal in klimaattransitie"

Als Klimaatburgemeester wil Aniek impact maken in haar stad Den Haag. Ze was eerder voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en gaf in die hoedanigheid jongeren een stem in hoe Nederland er in toekomst uit moet zien.

"Burgerinitiatieven zijn cruciaal in klimaattransitie"

 “Gesprekken over het klimaat? Die werden niet gevoerd in het Noord-Brabantse dorpje waar ik opgroeide. Pas tijdens mijn opleiding Governance, Economics & Development kwam ik er achter wat de wetenschap zei over de klimaatverandering: dat we op ramkoers liggen. De échte ernst kwam pas binnen tijdens een uitwisseling in Californië in 2018. Daar waren destijds hevige bosbranden; voorheen kwamen die eens in de vijf jaar voor, maar inmiddels elk jaar. Klasgenoten verloren hun huis of kwamen niet naar buiten omdat ze niet konden ademen.

Klimaatburgermeester Aniek Moonen Afbeelding website-604x362px_03@2x

Met de trein door Europa

Dáár, op de brandende heuvels rond Santa Barbara, besloot ik dat het mijn missie zou worden om klimaatverandering tegen te gaan. Ik paste mijn persoonlijk leven aan en sprak met mezelf af dat ik nooit meer privé zou gaan vliegen. Daarom ben ik de afgelopen drie jaar met de trein door Europa gereisd. Een duurzamere manier van vakantievieren, maar ook een veel leukere, heb ik gemerkt. Ik praat hier ook over met familie en vrienden, die ik zo probeer te inspireren. Op Instagram deel ik mijn reis, maar ook de kosten en hoe ik het heb geregeld. Zo wil ik laten zien dat reizen met de trein helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn.

Balkon vol tomatenplantjes

Plantaardig eten is voor mij inmiddels een no brainer, zoals voor een groot deel van mijn generatie. Het is veel lekkerder en beter voor het klimaat, dierenwelzijn en je gezondheid. Mijn kleine balkonnetje in Den Haag staat vol met tomaten-, knoflook- en peperplantjes. Ik kan er niet meer zitten, maar wel van eten. Op mijn Instagram deel ik ook regelmatig tips over het voorkomen van voedselverspilling en het hergebruiken van spullen.

Jongeren een stem geven

Ik geef jongeren graag een stem. Juist onze generatie moet meepraten over hoe we van Nederland een mooier, schoner, groener en toekomstbestendiger land kunnen maken. Ik ben landelijk actief als spreker en was eerder voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en lid van het expertteam Energiesysteem 2050. Momenteel ben ik commissielid brede welvaart bij de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. Ook ben ik een van de makers van de podcast Kieswijzer, waarin we de verkiezingsprogramma’s van alle partijen tot de kern samenvatten, óók op het gebied van duurzaamheid.

Klimaatburgermeester Aniek Moonen Afbeelding website-604x362px_01@2x

Gezamenlijk verhaal

Daarnaast ben ik dit jaar opnieuw Klimaatburgemeester in mijn woonplaats Den Haag. In de stad kunnen nog genoeg stappen worden gezet op het gebied van vergroening en de energietransitie. We missen een duidelijk en gezamenlijk verhaal. Waar wil de gemeente naartoe op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering? Een gezamenlijk verhaal is nodig om concrete acties te kunnen opzetten. En om burgers betrokken te krijgen. Ik wil helpen dat verhaal op te zetten.

Burgerinitiatieven

Daarnaast wil ik mensen verbinden en burgerinitiatieven opzetten. Dat sluit aan bij mijn masteropleiding Societal Transitions aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar leer ik hoe transities werken en welke belangrijke rol burgers en burgerinitiatieven daarin spelen. De klimaattransitie groeit mensen al snel boven het hoofd. Er wordt vanuit de overheid zóveel van ons verwacht de komende decennia; dat is bijna niet te bevatten. Des te belangrijker is het dat iedereen eigenaarschap voelt en binnen zijn of haar eigen leven actie onderneemt. Bijvoorbeeld door samen zwerfafval op te ruimen of de buurt te vergroenen.

Opereer niet alleen

Mijn advies aan andere Klimaatburgemeesters is: doe niks alleen. Verzamel, net als een echte burgemeester, mensen om je heen. Experts, gelijkgestemden, maar ook mensen van buiten je bubbel. Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat je veel kunt bereiken wanneer je als boegbeeld je nek uitsteekt. Maar we hebben elkaar nodig om de gewenste transitie te maken.”