Rijksoverheid start pilot duurzame cao
Tijdens de laatste cao-onderhandelingen hebben bonden en werkgever Rijk een pilot afgesproken voor verduurzaming van de cao. Heb jij hiervoor een goed idee? Of wil je daarover meedenken en meedoen met een experiment? Laat het vanaf 15 maart weten via www.duurzamecao.nl. Als we onze collectieve denkkracht benutten en omzetten in actie, komen we misschien wel tot de meest duurzame cao van Nederland!
Experimenteerruimte
Uniek in de CAO Rijk is de afgesproken experimenteerruimte. Experimenteerruimte om aan de slag te gaan met de verduurzaming in de arbeidsvoorwaarden die een stap verder gaat dan de huidige cao. Iedereen, zowel werknemers als werkgevers, binnen het Rijk kan hiervoor ideeën aandragen. Het doel is om duurzame ideeën zo eerst uit te proberen, om ze daarna als dat kan rijksbreed door te voeren.
Voorbeeldrol Rijksoverheid
Het Rijk is met 140.000 werknemers de grootste werkgever van Nederland. De cao-partijen vinden dat we vanuit onze taak en omvang een verantwoordelijkheid hebben op het gebied van verduurzaming. Via de cao van het Rijk hebben we een mooi instrument in handen. Gerard de Koe, cao-coördinator namens het Rijk: “Via de cao proberen we verduurzaming te stimuleren. Op het gebied van mobiliteit zijn al diverse duurzame afspraken gemaakt. Denk aan de diverse gunstige opties voor de aanschaf van een (elektrische) fiets naar het werk en de vergoeding voor OV. Wist je dat je ook je IKB-budget kan inzetten voor verduurzaming van je woning? Met zoveel collega’s kunnen we echt impact hebben door duurzame keuzes te maken. Het is een uitdaging om dit goed in de cao te krijgen. Die uitdaging gaan we graag aan, daarom hebben we gezamenlijk deze pilot afgesproken. Marco Ouwehand, cao-onderhandelaar namens FNV: We roepen alle rijksambtenaren op om met ideeën te komen voor verduurzaming. Wat kom je in je werk tegen, waarvan je regelmatig denkt ‘hé, kan dat niet duurzamer’. Denk ook buiten de gebaande paden, laat je inspireren door voorbeelden van andere organisaties buiten het Rijk. En ook binnen het Rijk gebeurt er al veel, waar je inspiratie uit kunt putten. Wat ontbreekt er nog en zou voor het Rijk nou een goede toevoeging zijn?Stuur je ideeën en mogelijkheden die bijdragen aan jullie welzijn én onze gezamenlijke duurzame ontwikkeling tijdens het werk vanaf 15 maart in via www.duurzamecao.nl.”Lees meer over deze pilot voor duurzame CAO op www.denkdoeduurzaam.nl.
Meer lezen
Je begint in je eentje maar doet het met elkaar
Minder verspilling, duurzamere bedrijfsvoering, meer bewustzijn van je eigen impact op het klimaat. Broodnodig, maar hoe maak je dat nou zichtbaar? Door te laten zien hoeveel afval er in ons land rondzwerft en waar dat vandaan komt, bijvoorbeeld. Dus gingen medewerkers van de ministeries van SZW en VWS in de Nationale Klimaatweek afval verzamelen op het strand met Krista Kuipers, de plaatsvervangend secretaris-generaal van SZW. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga inspireerde en begeleidde de juttende ambtenaren. Zijn boodschap: ook één persoon kan veel bereiken.
Denk Doe Duurzaam Podcast aflevering 2: 15% gasreductie bij het Rijk
In de tweede aflevering wordt de gasreductie bij het Rijk zelf in de eigen kantoren besproken. Ewout de Bruijn en Ivo Bonajo praten met Martine Meerburg. Zij is de coördinator van de rijksbrede gasreductie vanuit haar functie als coördinerend beleidsmedewerker duurzaamheid, faciliteiten en huisvesting bij het ministerie BZK.
Nieuw: de Denk Doe Duurzaam Podcast!
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de verduurzaming van de bedrijfsvoering van het Rijk, ook als je onderweg bent of even geen tijd hebt om een artikel te lezen? Goed nieuws! Vanaf nu is er de Denk Doe Duurzaam Podcast.