“Wees je ervan bewust wat je consumeert”
Ilyes Machkor uit Koggenland koopt weinig nieuwe kleding, eet bijna geen vlees en pakt zoveel mogelijk de fiets. Zijn wens is dat moslims en gelovigen opstaan als de nieuwe morele duurzaamheidsleiders van de toekomst.
“Voor mij is de klimaatcrisis echt een moraliteitscrisis, waarin rechtvaardigheid een hele belangrijke rol speelt. Ik ben op drie verschillende vlakken met dit onderwerp bezig: persoonlijk, professioneel en met mijn eigen podcast. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als je maar iets doet.
Gepusht door reclames
Ten eerste, op persoonlijk gebied. Ik consumeer heel bewust. Dat betekent dat ik weinig nieuwe kleding koop, bijna geen vlees eet en zoveel mogelijk de fiets pak. We zijn heel materialistisch geworden en reclames pushen ons daarin. Ik leef al tien jaar zo en het is niet altijd gemakkelijk. Toch zie ik het als verzet om op deze manier te leven. Op de universiteit kwam ik weer in aanraking met het thema duurzaamheid. Ik vond het toen al iets veel groters dan mijn baan of carrière.
Afvalbergen in de zorg
Daarnaast werk ik al jaren aan het verduurzamen van organisaties. Op dit moment doe ik dat in een ziekenhuis. We werken hard aan de energietransitie, waarbij we snel van het gas af moeten. Een bijproduct van de zorg is heel veel afval. We zijn daarin echt doorgeslagen, terwijl we het innovatie hebben genoemd. Een infuuszak die elders in de wereld is gemaakt, verscheept wordt en hier na gebruik wordt weggegooid. Al dat plastic, metalen en verpakkingen. Gelukkig staan verpleegkundigen en artsen heel erg open voor het anders en duurzamer inkopen, want zij ergeren zich hier ook al jaren aan.
Onrechtvaardigheidsgevoel
Er komt voor mij ook een stuk onrechtvaardigheid bij kijken. De meeste spullen zijn namelijk goedkoop in het buitenland geproduceerd. Dus onze gezondheid gaat ten koste van de natuur en mensen elders. Waarom is onze gezondheid belangrijker dan die van iemand anders? Dat is voor mij een wezenlijke vraag: vinden we dat normaal?
Podcast: wees je bewust van wat je consumeert
Ten slotte, als moslim ben ik opgevoed met het idee dat je je bewust moet zijn van wat je consumeert, want het is niet vanzelfsprekend dat je dat hebt. Je hebt het van God gekregen, maar je hebt er ook verantwoordelijkheid over af te leggen. In mijn podcast de New Stewards spreek ik met islamitische duurzaamheidsleiders om mensen aan te sporen dat stukje bewustzijn onderdeel te laten zijn van hun geloof. Mijn wens is dat moslims en gelovigen wereldwijd opstaan als de nieuwe morele duurzaamheidsleiders van de toekomst.”
Meer lezen
Van mini-restaurant tot Klimaatburgemeester: Dieuwertjes duurzame reis
Dieuwertje Vorstenbosch is een bekend ‘groen’ gezicht in Tilburg, ze is betrokken bij diverse projecten in de stad. Denk aan gebiedsontwikkeling, het opbouwen van netwerken onder ondernemers en sociale initiatiefnemers, en samenwerken met scholen en meer. Als Klimaatburgemeester wil ze vooral anderen faciliteren en ondersteunen om duurzaam te denken en doen.
“In de workshop leer je klimaatvriendelijke keuzes maken”
Richting de Nationale Klimaatweek laten we een aantal Klimaatburgemeesters aan het woord over hun initiatief. Wat drijft hen en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week Joep Postma uit Groningen.
“Verandering door meer verbinding met de natuur”
“Ik beschouw mijzelf - net als mijn Zandvoortse voorouders die teruggaan tot 1300 - als een piraat. Niet in de zin van een boosaardige duivel die alleen maar bloed lust en op goud uit is, zoals wij altijd werden omschreven. Nee, voor mij is iemand een piraat die naar onafhankelijkheid en vrijheid streeft, hoe die ook beperkt wordt door de maatschappij, een gebied of grote commerciële ketens. Ik ben opgegroeid op het strand en kan dat niet loslaten. Vandaar dat ik een klimaatpiraat ben.