Carla Veldhuis, Gemeente Tynaarlo

“Als beleidsadviseur klimaatadaptie van de gemeente Tynaarlo ben ik dag in dag uit bezig met klimaat en duurzaamheid. Ik richt mij zowel op mijn collega’s als de inwoners en ondernemers van Tynaarlo. Een van de belangrijkste onderdelen van mijn werk is om mensen bewust te maken van de effecten van klimaatverandering op de eigen woon- en leefomgeving. En vooral: wat kan jij zelf doen om je aan te passen aan dat veranderende klimaat? Het gaat om inzichten die moeten leiden tot gedragsverandering.

Carla Veldhuis, Gemeente Tynaarlo

'Daar heb je haar weer'

Als gemeente proberen we het goede voorbeeld te geven. Zo zijn we bezig om onze panden zo energieneutraal mogelijk te maken. Het gemeentehuis is zo'n twintig jaar geleden al gebouwd met een warmtewinsysteem, groen dak en zonnepanelen. Intern haak ik bij veel projecten aan om te zorgen dat er rekening wordt gehouden met klimaataspecten. In het begin had ik nog wel eens het idee dat collega’s dachten van ‘daar heb je haar weer met haar klimaatadaptie-ideeën’. Nu niet meer: collega’s zijn zich er gelukkig steeds bewuster van dat ze met dit thema aan de slag moeten. Het zou mooi zijn als mijn functie in de toekomst niet meer nodig is.

Energiecoaches

Tynaarlo wil haar inwoners graag laten inzien waar de gemeente hen kan ondersteunen als het gaat om hoe je je woning en tuin kan aanpassen aan het veranderende klimaat. Denk aan het vergroenen van je tuin, het regenwater afkoppelen en in je tuin gebruiken en energie besparen. Daarom zijn er betrokken inwoners opgeleid tot energiecoaches om andere inwoners te adviseren.

Carla Veldhuis

Duurzame Huizenroute

Het gaat niet altijd om geld of subsidies. Ja, die kunnen helpen als aanmoediging, maar ik vind het ook belangrijk dat we een voorbeeld stellen en informatie delen. Dat mensen die hun huis hebben verduurzaamd deze openstellen tijdens de Duurzame Huizenroute. Op die manier gaan inwoners met elkaar in gesprek over de mogelijkheden, kansen en kosten.

Insectenhotel

Net als vorig jaar tijdens de Nationale Klimaatweek doen we hier onder meer weer een scholenproject. We vragen kinderen of ze een steen of tegel uit hun tuin willen meenemen. In ruil daarvoor krijgen ze een zakje biologische bloembollen. Met de stenen bouwen we vervolgens op het schoolplein een insectenhotel met dennenappels en plantjes. Op naar nog meer groen!

Carla Veldhuis
"In het begin had ik nog wel eens het idee dat collega’s dachten van ‘daar heb je haar weer met haar klimaatadaptie-ideeën. Nu niet meer: collega’s zijn zich er gelukkig steeds bewuster van dat ze met dit thema aan de slag moeten."

Positieve intentie

Een heleboel inwoners van Tynaarlo zijn al echt goed bezig, maar we moeten elkaar zien te vinden. Door initiatieven als de Nationale Klimaatweek komen mensen met elkaar in contact en steken ze weer nieuwe dingen op. Met informatie en een positieve intentie hopen we andere mensen mee te nemen en waar nodig dat extra duwtje in de goede (klimaat)richting te geven. Als we er zelf enthousiast in blijven staan, krijgen we iedereen wel mee!”

Meer lezen

Erik Kemink, Censo

Erik Kemink, Censo

"Een 100% CO2-neutraal zakelijk Nederland in 2030. Dát is de ambitie van Censo. Sterker nog; het is de reden dat we Censo in 2019 met meerdere duurzaamheidsexperts oprichtten. Wij maken ons oprecht zorgen over de impact van klimaatverandering. Die beperkt zich niet meer tot smeltende ijskappen en bedreigde ijsberen. Klimaatverandering destabiliseert de economie en veiligheid van landen wereldwijd. We moeten voorkomen dat er een grotere onomkeerbare situatie ontstaat. Het belangrijkste dat we kunnen doen, is in actie komen. Nu. Alleen dan kunnen we een bijdrage leveren aan een betere wereld voor de volgende generatie.

Alie Rozendal, T-Mobile Nederland

Alie Rozendal, T-Mobile Nederland

“Als een van de grootste telecomproviders van Nederland vervult T-Mobile een belangrijke rol in de samenleving. Daarom nemen we graag de verantwoordelijkheid voor de mensen en de wereld om ons heen,” zegt Alie Rozendal, Environmental Management System manager (EMS) bij T-Mobile Nederland. “We willen zo milieuvriendelijk en circulair mogelijk werken en bijdragen aan een klimaatvriendelijke samenleving. Ondanks de sterke groei van ons netwerk, de grote groei van ons dataverkeer en de uitbreiding van het aantal winkels, lukt dat.”

"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"

"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"

“Terra Maris is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Onze naam betekent: land van de zee. Die past perfect bij onze locatie. We zijn gevestigd in het prachtige natuurgebied De Manteling van Walcheren; dit ligt tussen Oostkapelle en Domburg, vlak bij het strand. Voor het klimaat en de biodiversiteit is het van groot belang dat we de gevarieerde natuur van Zeeland in stand houden. Daarom is het onze missie om bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur te ontsteken of extra aan te wakkeren. Op die manier creëren we bij steeds meer mensen draagvlak om de natuur te beschermen. We focussen ons vooral op gezinnen en basisscholen. Jaarlijks ontvangen wij 3.000 leerlingen, op een totaal van 40.000 bezoekers.