“We moeten het met z’n allen doen”

Richting de Nationale Klimaatweek laten we een aantal Klimaatburgemeesters aan het woord over hun initiatief. Wat drijft hen en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week John van Krieken uit Bernheze.

“We moeten het met z’n allen doen”
“Ik ben al jaren vrijwilliger bij BECO. Dat is de Bernhezer Energie Coöperatie die zich inzet voor betaalbare en duurzame energie in heel Bernheze. In 2013 hebben we de BECO Energieontdekkoffer bedacht. Mensen die lid zijn van onze energiecoöperatie kunnen de koffer twee weken in huis krijgen. Met de koffer zien mensen of ze verborgen energieslurpers hebben. De koffer heeft een online monitoringssysteem met vijftien stekkers die energie kunnen meten. Denk aan huishoudelijke apparaten als een koelkast, wasmachine of het vijverpompje. Ideaal om er zo achter te komen wat zulke apparaten nu echt verbruiken. Aan de hand daarvan geven wij tips en inzichten, zoals bij vloerverwarming. Daar kun je met een speciaal schakelaartje heel veel besparen als de verwarming en de pomp uitstaan in de zomer. Dat is echt een verborgen stroomslurper.
Klimaatburgemeester van Bernheze John van Krieken
Ja, ik zie mensen met hun wenkbrauwen fronsen als ze erachter komen dat ze veel kunnen besparen. Soms zijn ze blij verrast, want dan blijkt hun koelkast veel minder te verbruiken dan ze dachten. Of andersom: dat ze die tweede koelkast toch echt moeten uitzetten als er niets in ligt. Ze betrekken ook hun kinderen erbij door ze erop te wijzen de spelcomputer helemaal uit te zetten in plaats van op stand-by. Ik doe dit vanuit idealisme om de wereld minder energie te laten verbruiken. Al zakt de moed mij soms in de schoenen als ik kijk naar de ontbossing in de Amazone bijvoorbeeld. Maar als je wat wilt veranderen, moet jijzelf die verandering zijn hè? Dat drijft mij. Ik hoop dat dit zich uitbreidt, want we moeten het met z’n allen doen. Als iedereen wat doet, is het toch een hele hoop en dat probeer ik hier te promoten in de gemeente. Samen met de gemeente gaan wij ook langs bij mensen met een kleiner budget. Zij krijgen vouchers van de gemeente voor kleine energiebesparende maatregelen, zoals een waterbesparende douchekop of ledlampen. Die sociale impact is voor mij ook heel belangrijk. De mooie reacties geven mij de energie om door te gaan. Het lijkt soms kruimelwerk, maar het is echt hard nodig. Uiteindelijk wil ik graag anderen inspireren en helpen om stappen te zetten.”