“Er is veel mis in de meubelindustrie”
Iris van Asselt uit Dijk en Waard vindt dat we helemaal niet zoveel nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze heeft haar woning en leven stapje voor stapje verduurzaamd. Hoe doet ze dat?
Weinig kennis van een product
“Spullen hebben een enorme verborgen impact op de aarde. Fabrieken gebruiken veel energie, werknemers werken soms onder erbarmelijke omstandigheden en vaak is er transport en opslag nodig. Want we verzamelen veel dingen die letterlijk van de andere kant van de wereld komen. En welke grondstoffen zijn er gebruikt? Dat zie en weet je allemaal niet als je bijvoorbeeld een vaas koopt.
Eigen showroom
Ik vind dat we helemaal niet zoveel nodig hebben om gelukkig te zijn. Wij wonen in een ‘tiny house’ dat wij zelf gebouwd hebben in een eco-gemeenschap van zestien volwassenen en vijf kinderen. We hebben hier ons eigen kenniscentrum waar we lezingen en workshops geven over duurzaam leven. We leven zo bewust mogelijk. Er is geen gas op het terrein, we hebben een eigen moestuin en delen spullen. Met een tweedehands autoaccu slaan we onze energie op. In ons huis is alles duurzaam en circulair. Ik noem het vaak onze eigen showroom.
Paddenstoelen als alternatief
De stoel hebben we bij het afval gevonden en opnieuw bekleed. Ik houd van de combinatie van innovatieve materialen en tweedehands. Zoals ons lampje van mycelium. Dat is een ondergronds netwerk van paddenstoelen, een mooi en licht materiaal waar je alles van kunt maken. Een perfect alternatief voor piepschuim. Onze keukenkasten krijgen een afwerking van plaatmateriaal gemaakt van zeewier en ons aanrechtblad wordt gemaakt van gebroken kokkels in gerecycled beton. Daarnaast hebben we bio-based houtvezelisolatie. Ja, ik ben streng voor mijzelf, maar probeer het ook soms los te laten. Af en toe heb ik een klimaatdepressie-achtig moment. Het gaat niet snel genoeg, wordt dan niemand wakker? Dan lees ik wat positieve verhalen en kan ik er weer tegenaan.
“Als duurzaam interieurspecialist inspireer en adviseer ik klanten over materialen en merken. Ik vind het belangrijk dat er meer bewustzijn is over de spullen om ons heen in huis. Er is veel mis in de meubelindustrie. Veel meubelen zijn van slechte kwaliteit en gemaakt van giftige stoffen. Dat wordt uiteindelijk allemaal snel afval.”
Simpele en kleine stappen
Uiteindelijk begint het met kleine stapjes door kritisch naar je eigen leefpatroon te kijken. Dat is soms moeilijk, maar het moet ergens vandaan komen. Het energievraagstuk bijvoorbeeld. Door de hoge kosten worden we nu wel wakker. Trek een trui aan, zet de thermostaat lager, doe de deur van de woonkamer dicht of hang iets voor de tochtende brievenbus. Elke dag tien minuten douchen? Lijkt mij niet nodig. Kijk kritisch naar de grote verbruikers, zoals droger, föhn of waterkoker. Gebruik een thermosfles voor je hete water in plaats van bij elk kopje thee de waterkoker te gebruiken.”
Meer lezen
“Minder spullen is beter voor de aarde en fijner voor jezelf"
Gera van den Berg vindt dat als je heel bewust omgaat met keuzes, je als gezin daarvan profiteert. Haar devies: zoek de balans in spullen die je wilt en écht nodig hebt.
“Wees je ervan bewust wat je consumeert”
Ilyes Machkor uit Koggenland koopt weinig nieuwe kleding, eet bijna geen vlees en pakt zoveel mogelijk de fiets. Zijn wens is dat moslims en gelovigen opstaan als de nieuwe morele duurzaamheidsleiders van de toekomst.
“Verandering door meer verbinding met de natuur”
“Ik beschouw mijzelf - net als mijn Zandvoortse voorouders die teruggaan tot 1300 - als een piraat. Niet in de zin van een boosaardige duivel die alleen maar bloed lust en op goud uit is, zoals wij altijd werden omschreven. Nee, voor mij is iemand een piraat die naar onafhankelijkheid en vrijheid streeft, hoe die ook beperkt wordt door de maatschappij, een gebied of grote commerciële ketens. Ik ben opgegroeid op het strand en kan dat niet loslaten. Vandaar dat ik een klimaatpiraat ben.