"Een verandering hoeft niet perfect te zijn"

Richting de Nationale Klimaatweek laten we een aantal Klimaatburgemeesters aan het woord over hun initiatief. Wat drijft hen en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week Esther Leystra uit Dokkum.

"Een verandering hoeft niet perfect te zijn"
“Samen met fotografe Mijke Bos heb ik begin dit jaar de fotocampagne WAD THE F*CK opgezet. Dit omdat we ons grote zorgen maken over het rondslingerende zwerfafval op de stranden van de Waddeneilanden. Twee jaar geleden maakte de containerramp van de MSC Zoe al grote indruk op ons. Het schip verloor honderden containers en een deel van de spullen spoelde op de Waddeneilanden aan. De Wadden is een mooie en unieke plek. Je bent echt even op een andere wereld. De stilte die je daar ervaart. Het water. Het strand. Helaas ligt er nog steeds veel troep. Als we eerlijk zijn: het meeste is afkomstig van jongeren. WAD THE F*CK is dan ook vooral bedoeld om hen aan de hand van foto’s te prikkelen en aan het nadenken te zetten. Want tegelijkertijd weten we ook dat juíst jongeren heel bewust en duurzaam bezig zijn. Omdat gedragsverandering bij deze doelgroep belangrijk is - en om deze positieve verandering meer onder de aandacht te brengen - richten we ons op hen.
Klimaatburgemeester van Noord-Oost Friesland Esther Leystra
De foto’s uit de campagne waren te zien op de veerboten van Wagenborg en Doeksen. Maar ook in bussen, treinen en winkels zijn de foto’s terug te zien. Mensen komen WAD THE F*CK echt overal tegen. We krijgen veel mooie reacties. Ook vanuit de media, zowel lokaal als landelijk. Heel leuk! Daarnaast roepen we op om stil te staan bij ons eigen consumptiegedrag. Koop minder en koop bewust. Zowel kleding, voedsel als andere dagelijkse spullen. Want alles moet vervoerd worden, vaak over water. Denk na wat de gevolgen kunnen zijn, zoals we bij de containerramp zagen. En natuurlijk, ruim je troep op!
Ik vind het belangrijk dat mensen denken: we moeten iets gaan veranderen en misschien kan ik zelf ook iets doen. Dat mag ook klein zijn en hoeft echt niet perfect te zijn.
Maar zoek het bij jezelf in plaats van erover tegen anderen te zeuren. Denk vanuit oplossingen en probeer het goede voorbeeld te geven. Als iedereen iets kleins doet, is dat al iets groots.”