Een weekje zonder brandstof-verspilling

Zet je fiets maar klaar, of trek je wandelschoenen aan. We dagen je namelijk uit om een week geen brandstof te verspillen. Waarom? Omdat de uitstoot ontzettend vervuilend is. Minder brandstof verspillen betekent minder CO2-uitstoot, minder stikstof (NOx) en minder roet en fijnstof. En dat is goed voor het klimaat!

Een weekje zonder brandstof-verspilling

Bewust reizen

Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot. De keuzes voor je dagelijkse vervoer en vakanties maken dus verschil voor het klimaat. Wist je bijvoorbeeld dat autorijden voor bijna 20 procent van de klimaatbelasting van je huishouden zorgt? Als we minder de auto pakken, maken we grote stappen naar een duurzaam Nederland. Fietsen en lopen is natuurlijk de meest klimaatvriendelijke keuze. Maar hoe zit het met de trein, auto, bus of tram? Dat lees je hier op de website van Milieu Centraal.

Lukt het jou om een week geen brandstof te verspillen? Probeer het! Wij hebben nog wat handige tips voor je.

  • Rij zuinig. Liever 100 dan 130 km/u, met cruisecontrol en schakel op tijd. Zuinig rijden kan 10% op je brandstofverbruik besparen. Per jaar kan het wel €180 schelen.

  • Door elke 2 maanden je banden op te pompen, bespaar je zo’n €60 per jaar. Dat is €10 per pompbeurt.

  • Pak de elektrische fiets naar je werk. Daarmee stoot je per kilometer 60 keer minder CO2 uit dan dat je met de auto gaat.
Een weekje zonder reizen 2

Een kwestie van doen

De auto is nog steeds het meest populaire vervoersmiddel in Nederland. Dat moet en kan anders, voor een beter klimaat. We snappen dat dit ook even wennen is en dat je zoekt naar een alternatief dat het beste bij jou en je reisgedrag past. Daarom dagen we je uit om hier een week bewust mee bezig te zijn, om geen brandstof te verspillen. Zodat je bewust nadenkt over je reisgedrag en ontdekt dat het óók anders kan. Als we allemaal ons best doen om minder brandstof te verspillen, dan maken we samen het verschil voor een beter klimaat!