Een weekje zonder nieuwe spullen

Grote veranderingen beginnen klein. Koop bijvoorbeeld een week geen nieuwe spullen. Want wist je dat ongeveer 12% van de CO2 die je met jouw huishouden uitstoot, komt door nieuwe spullen en kleding? Door met z’n allen te consuminderen, werken we samen aan een beter klimaat.

Een weekje zonder nieuwe spullen

Om je uit te dagen ook een stap te zetten naar een duurzamer Nederland, vragen we je een week geen nieuwe spullen te kopen. Een kleine stap met een grote impact op het klimaat, als we het samen doen. Zet ook de knop om en doe mee!

Bewust winkelen

Bewust shoppen betekent dat je goed nadenkt wanneer je iets nieuws wilt kopen: heb je het écht nodig? Vaak is er ook een alternatief mogelijk, zoals tweedehands kleding, of leen het gereedschap dat je nodig hebt bij de buurman. Zo hoeft er geen onnodige energie gebruikt te worden voor het maken van nieuwe spullen en gaan er geen onnodige grondstoffen verloren. Daarbij is consuminderen niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Tips om te consuminderen

We helpen je natuurlijk graag om te consuminderen. Daarom een paar eenvoudige tips die voor iedereen haalbaar zijn.
  • Als je tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden.
  • Door spullen te repareren, verleng je de levensduur van je product.
  • Leen, huur of ruil. Zo bespaar je energie, afval en grondstoffen die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.
  • Geef een ervaring cadeau, dan hoef je geen spullen te kopen. Zoals een mooie strandwandeling!
Kleding kopen man

Kijk voor meer tips ook op de website van Milieu Centraal, bijvoorbeeld over bewust winkelen. Check ook onze social voor inspiratie: Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter.