“Samen met je buren besparen op je energierekening”

Richting de Nationale Klimaatweek laten we een aantal Klimaatburgemeesters aan het woord over hun initiatief. Wat drijft hen en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week Judith van Loon uit Culemborg.

“Samen met je buren besparen op je energierekening”
“Ik ben al een aantal jaar vrijwilliger bij de energiecoöperatie Vrijstad Energie in Culemborg. Dit voorjaar zijn we het initiatief ‘Minder op de meter’ gestart met de gemeente. Het idee is simpel: hoe kun je samen met de inwoners van jouw straat besparen op je energierekening? Met deze actie willen we de mede-inwoners van Culemborg helpen om de goede dingen te doen voor hun energiehuishouding en het klimaat.
Klimaatburgemeester van Culemborg Judith van Loon
We doen dat op kleinschalig niveau: jouw eigen straat. Samen met de bewoners kijken we hoe we de huizen kunnen verduurzamen met kleine stappen. Op die manier is het leuk en behapbaar. Want we merken dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Ze willen wel isoleren, maar dan? Door al die offertes en leveranciers raken velen het spoor bijster. Als we in een straat beginnen doen we dat met een vegetarische barbecue. Een bietenburger is vaak al een - positieve - eyeopener voor mensen. In een informele sfeer geven we informatie en gaan we met elkaar in gesprek. Leuk is dan om bijvoorbeeld energienota’s te vergelijken met elkaar. Daarna maken we een stappenplan op maat aan de hand van vragenlijsten en een geavanceerd systeem. Daarbij krijgen we hulp van energiecoaches. De kracht zit ‘m voor mij ook in het versterken van de buurtcohesie, omdat je met elkaar de beste resultaten boekt. Door bijvoorbeeld collectief in gesprek te gaan met leveranciers om maatregelen uitgevoerd te laten uitvoeren om zo goedkoper in te kopen. Voor de leverancier word je met meerdere woningen ook interessanter qua planning van uitvoering. Hiermee laten we zien dat bewonersinitiatieven gewoon serieus genomen worden en een eigen positie in de markt hebben. Ik geloof erg in de kracht van onderop.
Klimaatburgemeester van Culemborg Judith van Loon
Door ‘Minder op de meter’ voelen mensen zich ontzorgd in het hele proces om straks hopelijk helemaal van het aardgas van te kunnen. In 2040 willen we een aardgasvrij Culemborg! Ze zeggen dat Culemborg het meest representatieve stadje is van Nederland. Hopelijk geldt dat ook op energiegebied, want we doen al heel veel hier. We hebben geen tijd te verliezen. Het is nu aan de orde om met elkaar de goede dingen te doen en in beweging te komen. Wereldwijd moeten dingen ook echt anders. Is economische groei echt steeds weer het belangrijkste? Of is het nu tijd voor groei op andere terreinen? Maar goed, begin dichtbij en kijk naar wat jijzelf kunt doen. Daar heb je invloed op.”